Specialisaties

Algemene fysiotherapie

Sinds 2006 is het mogelijk om zonder tussenkomst van een huisarts of specialist een afspraak te maken bij uw fysiotherapeut. Een verwijzing is dus niet meer noodzakelijk. Bij ons kunt u terecht voor onderzoek en behandeling van klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat maar ook voor preventief onderzoek en advies om klachten te voorkomen. Het kan gaan om sportblessures, werk gerelateerde klachten, klachten vanwege een ongeval of ziekte, een ‘verkeerde’ beweging of simpelweg omdat het lichaam ouder wordt.

Fysiotherapie / Revalidatie na een operatie

Na een operatie zult u moeten revalideren, fysiotherapie is een essentieel onderdeel van het herstel.
Om het bewegingsapparaat weer “op de rails” te krijgen, is het van groot belang dat u op een verantwoorde en gecontroleerde manier weer begint met bewegen. Met behulp van een intakegesprek en een lichamelijk onderzoek wordt er een behandelplan opgesteld. Als dit behandelplan gevolgd wordt en u zelf uw oefeningen ook thuis doet, zorgt u ervoor dat:

● de pijn sneller afneemt dan zonder fysiotherapie;
● het herstel vlotter verloopt;
● u minder risico loopt op schade aan het bewegingsapparaat;
● u weer controle en grip krijgt op uw herstel.

Rugklachten

Rugklachten kunnen veel verschillende oorzaken hebben en ook tot veel andere klachten in de rest van het bewegingsapparaat leiden. Doordat rugklachten vaak complex zijn, is het belangrijk om in een vroeg stadium naar een fysiotherapeut te gaan. Soms is er een heldere oorzaak van de rugklachten, bijvoorbeeld een beschadigde tussenwervelschijf. In 95% van de gevallen is het echter niet duidelijk hoe de rugklachten zijn ontstaan. Mogelijk komt het door overbelasting van de rug of door een “verkeerde” beweging. Vaak speelt ook inactiviteit een rol.

Nek-/ schouderklachten

Nekklachten gaan vaak gepaard met pijn en uitstraling naar de schouder, armen en/of hoofd. De aard en ernst van nek- en schouderklachten kan erg variëren. Van af en toe eens last van een stijve nek, tot constant pijn in de nek gepaard gaande met hoofdpijn en/of uitstralende pijn naar de armen.

Wat zijn de kenmerken en oorzaken?

Lichamelijke oorzaken van nek- en schouderklachten zijn grofweg onder te verdelen in drie groepen. Bij de eerste groep worden de klachten veroorzaakt door een spieren-probleem (myogene klachten), bij de tweede groep is de oorzaak meer bij bot en gewrichtsproblemen te zoeken (artrogene klachten), bij de derde groep gaat het om klachten waarbij het probleem meer met zenuwen te maken heeft (neurogeen). Vaak is er sprake van een combinatie van deze klachten en zullen ze elkaar beïnvloeden.

Hoofdpijn

Wat kan een fysiotherapeut doen aan chronische hoofdpijn? Meer dan u wellicht denkt. Veel hoofdpijn wordt namelijk veroorzaakt door een verkeerde lichaamshouding, overbelasting, eenzijdig werk en stress.

Hoofdpijn kan variëren van een zeurende pijn die altijd op de achtergrond aanwezig is tot vormen waarbij mensen helemaal niet meer kunnen functioneren. Voor de behandeling is het belangrijk om eerst de juiste soort hoofdpijn, oorzaak en symptomen te bepalen. De fysiotherapeut doet hiervoor een uitgebreide intake.

Medical taping

Met behulp van deze speciale vorm van taping, wordt het zelfherstellend vermogen van het lichaam gestimuleerd. Indicaties voor Medical Taping zijn o.a.:

● Nabehandeling van blessures aan het bewegingsapparaat
● Ontstekingsreacties van bindweefselstructuren (banden, kapsels, spieren, pezen etc.)
● Zweepslag
● Spanningshoofdpijn
● Houdingsproblemen
● Overbelasting blessures, etc.
● Hooikoortsklachten

Fysiotherapie aan huis

Als u niet in staat bent om naar de praktijk te komen, dan bieden wij de mogelijkheid om fysiotherapie aan huis te krijgen. De behandeling is gericht op het verminderen van klachten en het optimaliseren van het zelfstandig functioneren. Voor behandelingen bij u thuis is een ´aan huis verwijzing´ nodig. Deze wordt opgesteld door de huisarts of specialist. Voor meer informatie over fysiotherapie aan huis kunt u contact met ons opnemen.

Dry needling

Dry needling is een nieuwere behandelmethode van de fysiotherapeut. Bij dry needling wordt er gebruik gemaakt van een speciale techniek waarbij met een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald bepaalde triggerpoints in spieren worden aangeprikt. Een triggerpoint is een drukpijnlijke plek in een spier, die naast lokale drukpijn, ook vaak pijn verderop in het lichaam veroorzaakt. Door korte stimulatie van de triggerpoints in de spieren met de naald, raken de spieren snel en langdurig ontspannen. Zodoende worden weer allerlei mechanische processen op gang gebracht waardoor u kunt herstellen van uw fysieke last, zo ook chronische pijn.